2025.10.17
シャンパーニュ世界遺産登録10周年 メディアディナー
2025年10月14日(火)に「シャンパーニュのコトー、メゾン、カーヴ」のUNESCO世界遺産登録10周年を記念し、明治記念館にてメディアディナーが開催されました。
CHAMPAGNE COLLET他シャンパーニュと和食という二つのUNESCO無形文化遺産を楽しみました。
COMITÉ CHAMPAGNE Comité Champagne
シャンパーニュ世界遺産登録10周年記念ディナー
御献立
前菜 嶺岡蒸し 栄螺黄金焼 博多燻鮭 海老手綱寿司 鶏アスパラ巻 琥珀羹 竹蟹糝薯 合鴨牛蒡巻 丸十レモン煮
お椀 相並葛打ち 雲丹とろ豆富 紫蘇素麺 湿地 蔓菜 柚子 造り 鯛巻き 縞鯵 サーモン砧 青利烏賊 あしらい 山葵 醤油
焼物 和牛炙り焼き 大海老祝焼 巣ごもり玉子 ブーケ野菜 花
煮物 蕪菁蒸し 季節の野菜炊き合わせ 銀餡
食事 金目鯛ご飯 湿地 花弁茸 黄身そぼろ 軸菜
留椀 赤出汁 豆腐 なめこ 三つ葉 粉山椒
令和七年十月十四日
明治記念館 和食料理長
COMITÉ CHAMPAGNE Le 14 Octobre, 2025
Dîner de presse Champagne
– 10 ans UNESCO
Menu
Appeteizer
Mineoka-style steamed dish, Turban shell (sazae) grilled with golden miso, Hakata-style smoked salmon, Shrimp tazuna sushi (braided style), Chicken and asparagus roll, Amber jelly (kohaku-kan), Snow crab dumpling (kani shinjo), Roasted duck and burdock roll, Simmered sweet potato with lemon flavor
Soup
Ainame (greenling) coated with kudzu starch, Sea urchin tofu, Shiso flavored somen noodles, Shimeji mushroom, Tsuru-na greens, Yuzu
Sashimi
Sea bream rolled with greens, Striped jack, Salmon wrapped in thin daikon, Bigfin reef squid, Garnishes, Wasabi and soy sauce
Grilled Dishes
Seared wagyu beef, Festive grilled king prawn, Nest-style egg, Bouquet vegetables, Edible flower
Simmered Dish
Rice Dish
Steamed abalone with turnip, Seasonal vegetables, gently simmered,Silver sauce
Kinmedai (golden eye snapper) rice, Shimeji mushrooms, Hanabiratake
mushrooms, Seasoned egg yolk crumbles, Green vegetables
Soup
Red miso soup, Tofu, Nameko mushrooms, Mitsuba leaves, Ground sansho pepper
Dessert Raspberry Cake, Seasonal Fruits
Meiji Kinenkan
Japanese Cuisine Chef
LISTE DES CHAMPAGNES
APÉRITIF
COLLET
ORIGINE BRUT NV
M50 CH30 PN20
Aging sur lie 36M
Reserve wine 35%
Dosage 9g/ł Aÿ, CM
PIERRE MONCUIT
COULMET BRUT
CH100
Aging sur lie 36M
Dosage 7g/l
Le Mesnil-sur-Oger, RM
JEAN JOSSELIN
CUVÉE DES JEAN EXTRA BRUT NV
PN100
Aging sur lie 24M
Reserve wine 30%
Dosage 4.5g/l
Côte des Bar, RM
RENE JOLLY
BLANC DE NOIRS BRUT EXTRA PUR
PN100
Aging sur lie 30-36M
Reserve wine 30-60%
Dosage Og/l Côte des Bar, RM
DÎNER
1. PALMER
LA RÉSERVE NV
CH50-55 PN30-35 M20-25
Aging sur lie 36-48M
Reserve wine 30-35%
Dosage 6-7g/l
Reims, CM
2. JACQUART
MOSAÏQUE BRUT NV
CH40 PN35 M25
Aging sur lie 36M
Reserve wine 25-35%
Dosage 9g/ł
Reims, CM
3.NICOLAS FEUILLATTE
GRAND CRU BLANC DE BLANCS
2015
CH100
Aging sur lie 96M
Chouilly, CM
4.DE VENOGE
PRINCES BRUT TOUR EIFFEL NV
CH PN M 1/3 each
Aging sur lie 72M+
Dosage 6.9g/l
Epernay, NM
5.DUVAL LEROY
CUVÉE -KAMON-
MAGNUM
CH70 PN30
Aging sur lie 72M+
Reserve wine 50%+
Dosage <6g/t
Epernay, NM